HÖSTTÅRTA

Fick i förra veckan uppdrag av min jobbarkompis att göra en födelsedagstårta till hennes engelska vän som var här på besök.

Önskemålet var en "höstig" tårta som skulle innehålla choklad. Roligt, roligt!
Bestämde mig genast för att göra blommor och löv i alla höstens färger och spetsa till detta med lite gulddetaljer :)

Tårtan innehöll "Devils food"-chokladbottnar, rårörda hallon och vit chokladfluff. Spacklad med vanilj/citronfrosting och täckt med sugarpaste.





Borstade guldglitter på löven...


... och målade blommornas mitt med guldfärg.








Önskar alla en trevlig vecka!


FÖRLOVNINGSTÅRTA

Hej allesammans!

Igår hade jag äran att få göra en tårta till en förlovning :)
Första gången jag gör en "riktig kärlekstårta" vilket var mycket roligt!

Gick inte riktigt som jag ville, sockerpastan bråkade med mig och ville spricka... Vet inte vad som hänt med denna sockerpasta som jag alltid använder?? Tycker den blivit sämre, inte alls lika lätt att jobba med.. hmm..

Men, men! Tårtan innehöll "Devils food" chokladbottnar, rikligt med hallonmousse och spacklad med vanilj/citronfrosting. Laktos- och nötfri.


 
Dekorationerna har jag gjort av flowerpaste. Mjuka pärlor.










Nu väntar soffmys och massa godis tillsammans med min goa familj!


KOLAKAKOR MED CHOKLAD

Meeen vilket trist väder vi har idag! Jag som hade planerat en prommis med hunden får gott stanna inne, tänker inte bege mig ut i detta regnrusk!

Till kalaset i söndags gjorde jag kolakakor som jag tänkte att ni skulle få recept på :)
Riktigt mumsiga kakor med knäckliknande smak. Dom innehåller muscovadosocker som är en riktig smakförhöjare!






Kolakakor med choklad

100 g rumstempererat smör
1 dl mörkt muscovadosocker
2 msk mörk sirap
2 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat eller 1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör, socker, och sirap pösigt.

Blanda kakao, vetemjöl, bikarbonat och vaniljpulver. Vänd ner det i smeten.

Dela degen i två bitar, rulla till längder och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Platta till längderna och tryck försiktigt med gaffel.

Grädda i ca 15-20 min. Låt svalna. Skär längderna på snedden. Låt dom ligga kvar på plåten tills de svalnat helt.



Receptet kommer från "Hembakat".


Nu ska här betalas räkningar, vilken otrevlig syssla! :)

Trevlig torsdag mina kära läsare som har blivit rätt många (men kommentarerna är få).
Undrar lixom vilka ni är... :)

 


10-ÅRSTÅRTA

Min bonusson fyllde förra veckan 10 år och igår hade vi lite kalas för han.
Köpte en sk "ätbar tårtbild" föreställandes en cross av märket Kawasaki, precis en sån som han själv har.
Men oj vilken besvikelse! Följde instruktionen men resultatet blev jättedåligt. Bubbligt och fult.
Så det var första och sista gången jag använder mig av en sådan.
Mycket möjligt att jag gjorde nåt fel men kan inte komma på vad isf?

Tårtan bestod av saftiga chokladbottnar, Mars-fluff och fluff av skumgodis med jordgubbssmak.
Spacklade med grädde och gjorde chokladgaller (eller snarare chokladstaket) av vit choklad runtom.



Ja här ser ni ju hur bubbligt och dant det blev..
Men tanken var god, inte sant? :)


"Chokladstaketet" blev jag nöjd med iaf.


Å så var den goood!


Bjöd även på minicupcakes med hallon och vit chokladfrosting.
Åsså lite småkakor :)


Ha de!


HALLONPANNACOTTAPAJ

I förrgår kom mamma och pappa upp och hälsade på igen.
Pappa tjatar varje gång om att jag ska göra cheesecake så den här gången gjorde jag nåt i den stilen, nämligen hallonpannacottapaj.
Den här har jag gjort flera gånger tidigare och den är kanonsmarrig!




Här är receptet:

12 st digestivekex
75 g smält smör

3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 g hallon
200 g cream cheese


Blanda smulade kex med smält smör och tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten.
Låt stå i kylen medan du gör fyllningen.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Häll grädde och socker i en kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.

Ta upp gelatinbladen och rör ner dom i grädden, ta av kastrullen från värmen och låt svalna något.

Mixa hallonen till en puré. Rör ner cream cheese och purén i grädden och vispa till en slät kräm och häll
den i pajformen.

Låt pajen stå i kylskåpet minst 3 timmar innan servering.

Njuuut!





"PAKETTÅRTA"

Igår fyllde mannens kollega år och han skulle givetvis firas med tårta :)

Eftersom vi knappt varit hemma i helgen så fick det bli en tårta som gick snabbt att göra!

Den består av två ljusa bottnar och en chokladbotten. Fylld med rårörda jordgubbar, vaniljkräm och chokladmousse. Både krämen och moussen köpte jag i pulverform som jag vispade ihop med mjölk...
När tiden inte räcker till får man fuska! :)
Jag spacklade med vaniljgrädde och täckte med marsipan.




Marsipanen var inte å leka med, jättejobbig att få fin. Man ser på bilden att den inte är riktigt jämn.
Den hade fula fläckar "i sig". Vet inte riktigt vilken marsipan som är bäst?
Föredrar verkligen att täcka med sugarpaste, den är så elastisk och man får en finare finish.


"Snörena" som jag aldrig hann finslipa är gjorda av sugarpaste.
"Etiketten" är av flowerpaste som jag skrivit på med ätbar färg.





Vi ses!


LÖRDAG MORGON

Sitter i soffan med en kopp gott kaffe, sonen sitter brevid och tittar på film och maken har fått sovmorgon. Härliga lördag!

Blir en tur till Sollefteå idag och imorgon är det Sundsvall som gäller.

För nån vecka sedan bakade jag en tårta men lyckades radera korten.. Smart? Nä. Klantigt? Ja.
Så när jag dagen efter skulle sätta i mig en bit fotade jag den istället, inte så himla kul men ni får ju se hur den såg ut inuti iaf :)

Ville prova att färga bottnarna i olika färger så det fick givetvis bli höstfärger.
Själva tårtbotten är en "White velvet cake" och receptet har jag hittat här.
Fyllde den med lemoncurd-grädde och täckte med vaniljgrädde. Underbart god!


Har alltid tyckt att amerikanska tårtor verkar så torra och tråkiga, dom består ju av mycket kaka och lite fyllning.
Men det är helt tvärtom! När en tårta innehåller så här saftig och god tårtbotten så behövs det inte mycket fyllning. Man måste bara se till att ta fram den en stund innan servering, man ska inte äta den kall.
Och så är den mäktigare än en "vanlig" tårta, räcker med en liten bit för att bli nöjd. 


Trevlig helg alla ni fina!



 




MACARONS!

Tro det eller ej, men jag som bakar "en del" har aldrig ätit macarons.. :)

Har funderat på att baka dom en längre tid men har ju hört hur svårt och tidskrävande det ska vara att få till dom små rackarna så man har liksom skjutit upp det :)
Men igår blev det äntligen av! 
Mina första macarons fick en smak av lime och nu förstår jag denna hysteri runt detta bakverk, dom är sååå goooda!

Här är mina livs första macarons (och definitivt inte dom sista):



Klart godkända, ellerhur?


Smaskens, smaskens och åter smaskens!





Nu är jag i extas och vill bara baka fler macarons! Förslag på vilken smak jag ska prova nästa gång?



CHOKLADCUPPISAR

Jaha ja, då var det måndag igen, helgerna går såå fort!
Har ju känt mig hängig ett tag men inte så mycket så det gjort nåt men nu känns det som att det kommer bryta ut.. Usch, vill inte bli sjuk! Men, men, vad gör man?

Är för tillfället insnöad på allt med choklad så igår svängde jag ihop några chokladcupcakes med bitar av mörk choklad toppade med vanilj- och marshmallowfrosting. Har ju även snöat in på marshmallows som ni säkert märkt :)



Dom flesta hamnade på makens jobb :)







Får se när det vankas bakning nästa gång?


Ha en skön måndag!



:)

Förra helgen bakade jag varje dag.. Sist fick ni se citronkakan jag gjorde på lördan och idag "Rocky Road"-inspirerade muffins som jag och sonen bakade i söndags :)
Det var så trist väder på fm så vi bestämde oss för att stanna inne och baka nåt gott.



Chokladmuffins med Rollo-bitar och marshmallows, toppade med chokladglasyr, Dumle och marshmallows.
Mucho gott! :)


Formarna dom befinner sig i fick jag av min go-svägerska med familj när jag fyllde år :)




Sonens muffins. Fina va? Sötungen min :)



Nu ska jag städa, diska och tvätta, kul va?


Ha en fortsatt trevlig torsdag alla läsare!




CITRON!

I lördags bakade jag en supergod citron-kladdkaka som jag hittade recept på i en tidning.
Tänkte dela med mig av både bilder och recept :)

Kan verkligen rekommendera denna kaka om man tycker om syrliga bakverk. Smaskens säger jag bara!








SYRLIG CITRON-KLADDKAKA

1 citron
150 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150-160 grader.

Smält smör och låt svalna.

Smöra och bröa en form, ca 20 cm.

Tvätta och torka citronen, riv skalet och pressa ur saften.

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.

Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal, vispa på lägsta hastighet.

Tillsätt smör och mjöl, vispa ihop och häll smeten i formen.

Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 min.

Låt kakan kallna och ställ sedan in i kylen i ca 2 timmar innan servering.

Pudra kakan med florsocker och servera med lättvispad grädde.
 


Den blev verkligen kladdig! Står i receptet att man ska ha den inne i 30-40 min, jag hade den inne precis 30 minuter i 150 grader. Men alla ugnar är ju olika.
Oj vad jag njöt ska ni veta :)


Tack för idag!


SJUKSTUGA

Idag är en tråkig dag.. Sonen fick enorm hosta och snuva igår kväll och jag har ont i kroppen så vi har bara varit inomhus idag. Så trist när det varit så fint väder ute! Typiskt.

Tänkte bara visa snarret som jag gjorde till fredagens mys.
Minimarshmallows på tandpetare minsann :)


Doppade i mörk choklad och strössel.


Uppskattat godis av make och son :)


Ha de!


 



  



RSS 2.0