TACK-TÅRTA

Helg igen, härligt!

Fick tidigare i veckan en förfrågan av min jobbarkompis om jag kunde göra en "tack-tårta" för hon jobbar sista dagen idag. Självklart sa jag! :) 
Jag jobbar bara vid behov, så förhoppningsvis blir det lite mer framöver. Det är såklart trist att hon slutar men hon drar vidare på nya äventyr, lycka till goa E!

Hennes önskemål var att tårtan skulle bestå av choklad så jag bestämde mig för att göra en "Devil´s food cake" igen men denna gång fyllde jag den med Geisha-ganache och vit chokladkräm. Spacklade med grädde och täckte med sugarpaste. Antar att den är supermäktig, dom kan nog kalasa på den i flera dagar skulle jag tro :)


Ville ha nån slags svart bakgrund när jag fotograferade så jag hittade en gammal svart spetsgardin, why not liksom :)
Men jag måste verkligen hitta ett bra ställe här hemma att fotografera på, där det är bra ljus å så.
Och MÅSTE införskaffa olika fat! Usch, har ju inga alls!


Blommorna är gjorda i flowerpaste. Borstade på blå färg och limmade dit olika silverpärlor.


Dags att lära sig att fota manuellt kanske? Men lätt att ta till autofokus när barnet mitt står brevid och vill ha mammas uppmärksamhet :)



Hoppas dom blev nöjda med mitt lilla experiment! 


Idag ska vi grilla, blir nog sista gången för den här säsongen. Man säger ju att det går bra att grilla året om men man gör ju det aldrig, inte vi iallafall :) Ska vara varmt och skönt när man grillar tycker jag.

Nu ska jag ut med sonen och vovven, plantering av ljung är det som gäller.

Hoppas ni tyckte om denna tårta, kommentera gärna! :)

Trevlig helg alla goa och glada!


ÄPPLEN

Så var det måndag igen då..
I helgen hade vi ju besök av min vän S och hennes familj, mycket mysigt!

Eftersom det är höst nu tycker jag det är obligatoriskt att baka nåt med äpplen så det fick bli äppelcupcakes med crumble toppade med vaniljfrosting efter fredagens middag. 


Stekte äpplen, kanel och socker som jag blandade i vanlig muffinssmet.
Gjorde crumble på smör, havregryn, vetemjöl och socker som jag smulade över.
Leila Lindholms recept :)





Ha det tills nästa gång!


 


EN FAVVO

För ett par dagar sen bakade jag en favorit i repris, muffins med vinbär, jordgubbar och hallon.
Denna gång smulade jag mandelmassan uppepå. Dom här är såå goda och ännu godare blir dom om dom fått stå en dag.
Självklart ville jag prova nya kameran så här kommer en bild :)


Undra vad en "expert-fotograf" skulle säga om denna bild? Haha!



Idag kommer en av mina bästa vänner med familj och hälsar på från Stockholm.
Ska bli supermysigt att få tillbringa en helg med dom fina människorna!

Kanske ska man baka nåt idag? ;)

Trevlig helg sötisar!

TISDAG!

Jag har alltid tyckt att tisdag är den mest trista dagen av veckans sju dagar.. Jag är lixom alltid som tröttast på tisdagar och idag är inget undantag.. Men, men, inget att göra åt det!

Jag fyller år på måndag och jag måste ju bara få visa vad jag fick av min man i helgen :)


Jag som inte kan mycket om fotografering har mycket att lära. Ska bli kul!
Så fr o m nästa inlägg kommer fotona från denna fina kamera :)
Tack älsklingen min, du är bäst!


Tänker emellanåt lägga ut olika recept, hoppas nån är intresserad :)

Sist bakade jag ju "Devil´s food cake", och den kan jag verkligen rekommendera!
Himla god chokladtårta må jag säga! Finns många olika recept på den och det här följde jag:


1 dl kakao

1 dl ljust eller mörkt muscovadosocker

2,5 dl hett vatten

5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 tsk salt

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

3 ägg


Koka upp vattnet, blanda med kakao och muscovadosocker till allt löst sig. Ställ åt sidan och låt svalna en stund.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en skål.

Ta en annan skål och vispa rumsvarmt smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa.

Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del av kakaoblandningen (avsluta med kakaoblandningen).

Häll smeten i en form på ca 20 cm och grädda i 175 grader i ca 50 min. Prova med sticka, när den är torr är kakan klar.


Mjölkchokladganache

400 g hackad Marabou mjölkchoklad
2,5 dl vispgrädde

Värm grädden i en kastrull tills den nästan kokar. Ta åt sidan och häll över den hackade chokladen. Låt stå i ca 30 sekunder och blanda sedan så all choklad smälter. Rör till en jämn smet.
Låt stå ca en timme i kylen innan du vispar upp den.

Samma sak gäller för ganachen av mörk choklad men där hade jag 200 g choklad och knappt 2 dl grädde.

Till den vita chokladkrämen använde jag 300 g smält vit choklad och 200 g cream cheese som jag vispade ihop och sedan bredde på tårtan.


I receptet står det att man ska ha i vaniljpulver (eller vaniljsocker om man vill), detta vaniljpulver använder jag:


Fick Ica att ta hem detta vaniljpulver och upptäckte sedan att Coop redan hade den.. :)
Detta är ren vanilj och därför mycket drygare än vaniljsocker. Dessutom mycket godare!
Vanilj är världens näst dyraste krydda efter saffran, denna burk innehåller 10 g och kostar mellan 35-40 kr.



Nu blir det att övningsfota lite med ny-kameran! Haha!

Ha det bra alla goa!

 


DEVIL´S FOOD CAKE

Igår kom min mamma och pappa och hälsade på igen. Dom kommer hit en gång per månad så dom inte missar så mycket i sitt barnbarns utveckling :) 
Vi försöker åka ner till Stockholm emellanåt, har dock varit lite svårt sista tiden eftersom maken startat företag och därför jobbar rätt mycket. Funderar på att åka ner utan man och barn en vecka nu i höst/vinter. 
Saknar mina underbara vänner och idag vill jag passa på att gratulera min älskade vän L som fyller år! Hoppas du får en kanondag, LOVE U!

Har sista tiden spanat in amerikanska tårtor på nätet och igår bestämde jag mig för att göra en försenad födelsedagstårta till mamma och pappa.
Valet föll på "Devil´s food cake" som jag fyllde med ett lager mjölkchoklad-ganache och ett lager mörk choklad-ganache. Ville att tårtan skulle vara vit så jag spacklade den med vit chokladkräm.
En riktigt god men sååå mäktig tårta! Man tar inte en stor bit direkt. 


M för mamma och P för pappa :)


Lite fel med vit tårta på vitt fat som ligger på vitt bord..


Blev lite sammetskänsla på fantasi-blommorna som är gjorda av flowerpaste/sugarpaste.


Och så här såg den ut inuti :)


Mums!



Idag ska vi va ute i det fina vädret!

Ha en skön lördag :)





 


 


SATURDAY

Idag är det en shoppingtur till Sundsvall som gäller men först tänkte jag lägga ut nåt foto på tårtan jag gjorde igår :)
Min svägerskas sambo fyllde år tidigare i veckan så det fick bli en tårta till han.

Denna gång blev det ljusa bottnar, syrlig jordgubbsmousse och Nutellakräm. Spacklad med chokladsmörkräm och täckt med sugarpaste.


Är såå less på min kamera! Tårtan ser blå ut på fotot (tycker jag?) men är grå med grå/svarta dekorationer.




Sockerpastan och jag var inte alls vänner den här gången.. Den ville gärna spricka.


Ursäkta mitt trista inlägg men nu ska jag äta lite frukost och sen fixa i ordning mig litegranna!

Trevlig helg!


LITEN TÅRTA

I förrgår ville jag prova min nya mini-springform som jag köpt så det fick bli en liten hallontårta att mumsa på :)
Har aldrig gjort frukttårta med gelé på så det var också nåt nytt.

Mini-tårtan består av citronbottnar, vaniljkräm, hemgjord hallonsylt och glasskräm.


Vit choklad fick pryda den.. Inte supersnyggt men gott!


Måste verkligen köpa lite nya fat i olika storlekar! Den här assietten är inte det finaste att ha tårta på..


Idag blir det mysdag inomhus, är ju såå tråkigt väder ute! Känns verkligen att hösten är här.

See ya!



CAKE POPS!

För ett par dagar sen testade jag att göra sk "Cake Pops".

Eftersom jag inte hade så mycket tid så gjorde jag dom efter ett mycket enkelt recept som jag hittade på nätet.
Jag krossade ett paket Ballerina kladdkaka och blandade med cream cheese. Sen rullade jag smeten till bollar som jag doppade i vit choklad. Busenkelt och barnsligt gott! :)




Cake Pop i genomskärning :) Undra vem som har ätit av den?? Haha!


Dessa två fick mina arbetskamrater till fikat igår :)


Nu ska vi fortsätta vår myskväll med massa snask, ostbågar och läsk! Lovely! :)

Ses snart igen :)




RSS 2.0