60-ÅRSTÅRTA?

Jaha, då var det vitt på backen och minusgrader... Lite tidigt enligt mig.
Men visst, det lär väl smälta om nån dag för att sedan komma tillbaka.
 
Igår var det shopping i Sundsvall som gällde. Åkte kl tio på morgonen och kom hem kl tio på kvällen.. Normalt? :)
Jag älskar att få gå runt i butiker å titta (och handla), mår minst lika bra av det som att få baka tårtor, haha!
 
Appropå tårtor så gjorde jag för några dagar sedan en tårta till en herre som fyllde 60 år.
Frun hans ville skoja lite så det skulle stå "Grattis på 21-årsdagen" på den :)
Det enda önskemålet var att det skulle finnas med en älg eftersom han tycker om att jaga, sen fick jag fria händer.
 
Höstlöv istället för snö fick det bli. Oktober är ju trots allt en höstmånad!
 
 
 
 
Vilken jäkla älg, haha!
 
 
 
 
Tårtan bestod av velvet cake med mandelsmak, jordgubbsmousse, glasscreme och rårörda jordgubbar.
Täckt med marsipan + pyttelite sugarpaste.
 
 
Ha de gott!
 
 
 
 

SOLIG 18-ÅRSTÅRTA

Igår gjorde jag en tårta som krävde mycket tålamod!
 
Det var Jenny som fyllde 18 år och hennes mamma berättade att hon är en riktig soldyrkare! Solen är ungefär det bästa hon vet som jag förstod det :) Håller med Jenny, solen är bra skön :)
 
Önskemålen var sol, ljusa färger och smak av bär och choklad.
 
Så här fick Jennys tårta se ut:
 
 
Solen är gjord av marsipan. Texten är målad med ätbar guldfärg. Mjuka guldpärlor.
 
Prickar av kristyr. Det var detta som krävde tååålamoood :)
 
 
 
 
 
Tårtan innehöll vanilj och chokladbottnar, mörk chokladganache + bitar av mörk choklad, hallonmousse och cream cheese/vaniljfyllning. Spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med marsipan.
 
 
Får önska er en fortsatt trevlig söndag kväll!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

CHEWY CHOCOLATE CHIP COOKIES

Fikade som tokar när jag fyllde år.. :)
 
Tänkte idag bjuda på ett recept på supersmarriga mjuka "chocolate chip cookies".
 
Mycket goda kakor som jag varmt rekommenderar!
 
 
 
 
ca 40 st
 
5 1/4 dl mjöl
en nypa salt
1/2 tsk bikarbonat
150 g smör, smält och avsvalnat
2 dl farinsocker
1 dl socker
1/4 tsk vaniljpulver
1 stort ägg
1 stor äggula
150 g knappar av mörk choklad
150 g knappar av mjölkchoklad
(jag använde mig av 300 g mörk choklad)
 
 
Sätt ugnen på 160 grader.
Smält smöret.
Sikta mjöl, salt och bikarbonat i en bunke.
Vispa samman det smälta smöret, farinsocker, socker och vaniljpulver.
Tillsätt ägg och äggula och vispa ihop till en slät smet.
Rör ner mjölblandningen och rör eller knåda till en deg.
Rör ner chokladen så det blir jämnt fördelat.
Rulla lagom stora bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Lämna mellanrum mellan varje då de sjunker ut i ugnen.
Grädda i 10-13 minuter!
 
 
Receptet kommer från Linda Lomelino.
 
 
Ha de bra alla!
 
 

MIN EGEN FÖDELSEDAGSTÅRTA

Min man bakade ingen tårta till min födelsedag så jag fick fixa en själv :)
 
Ville göra nåt jag inte gjort förut och valet föll på en banan & kolatårta.
 
Tycker det är väldigt roligt att spritsa och vill öva på det så denna gång fick det bli en icke täckt tårta!
 
 
 
Blomman gjorde jag till Hanna och Tobias bröllopstårta men fick aldrig användning av den.
Tyckte den passade fint till den här tårtan :)
 
Man kan tro att denna tårta var jättesöt men den blev alldeles lagom tack vare färskosten i frostingen.
 
Den räckte till måånga personer! Alla på kalaset åt varsin bit och mamma tog med sig halva tårtan till sina arbetskamrater dagen efter :)
 
 
Ha en fortsatt skön kväll!
 
 
 
 

MJÖLKCHOKLAD-MACARONS

Idag är det kanelbullens dag.
Jag tycker mycket om kanelbullar men inte att göra dem.. Gud så trist, haha!
 
Jag hade födelsedag förra veckan och bakade en del smaskens :)
Ett av inslagen på fikabordet var macarons med mjölkchokladfyllning.
 
Är väldigt förtjust i dessa små gobitar!
Man kan göra macarons på två sätt, antingen gör man de av italiensk maräng (man vispar ner en het sockerlag i äggvitor) eller av "vanlig" maräng.
Jag har aldrig provat att göra dem av italiensk maräng då jag tycker det verkar så omständigt.
Vissa säger att man ska separera äggvitorna från äggulorna dagen innan men det har jag heller aldrig gjort.
Dock är det viktigt att de är rumstempererade.
Och så sägs det ibland att mandelmjölet ska torka innan man använder det. Även det struntar jag i :)
Tycker "mitt sätt" har funkat fint hittills :)
Visst har mina macarons spruckit nångång men oftast har det gått vägen.
 
 
 
 
Gjorde även mini-cupcakes med blåbär och vit choklad.
 
 
 
Nästa gång får ni se tårtan :)
 
Trevlig helg på er!
 
 
 
 

LEFKAS 2012

Har hunnit vara på underbara ön Lefkas sen sist jag gjorde ett inlägg :)
Tänkte idag visa lite foton därifrån.
 
Lefkas tillhör de Joniska öarna, det gör även Kefalonia som vi var till för 2 år sedan.
De två öarna påminner mycket om varandra, berg och dalar, mycket grönska och fina stränder.
Som jag sagt tidigare, september är helt klart den bästa månaden att resa, lugnt och skönt och mycket varmt i vattnet!
Vi bodde i staden Nidri som ligger i en fin vik med en båthamn och mysiga tavernor. Finns också en lång strand i Nidri men där badade vi aldrig.
 
Hyrde en bil för hela veckan och åkte runt till öns olika stränder. Såå härligt att hitta ett ställe där man nästan är helt själv! Tyvärr så besökte vi bara öns västkust (där stränderna är snäppet finare än på östra sidan) en gång för det blåste lite för mycket och det var svårt för 3-årige sonen att bada där. Nåt år till så :)
 
Älskar verkligen Grekland! Grekerna är så där härligt sömniga och inte alls "gå-påiga", vilket är det värsta jag vet.
 
Även om jag är mycket nöjd med resan till vackra Lefkas så tänker jag inte åka dit inom de närmsta 10-15 åren. För mig är det självklart att besöka ett nytt resmål, det finns ju massor av andra fina ställen att se!
Visst, jag har ju kärat ner mig i Grekland och kommer troligtvis hamna där igen men inte på samma ställe.
 
Här kommer lite bilder från "Lefkada":
 
Hotellet vi bodde på. Vår lägenhet ligger högst upp till vänster.
 
Poolområdet där vi badade några gånger under vistelsen, det var varmare och betydligt härligare i havet!
 
Andra sidan av hotellet.
 
I grann-"staden" Nikiana.
 
 
 
 Vår lilla Hyundai Atos, maken kände sig riktigt manlig när han körde den :)
 
Härliga landskap!
 
 
 Framme i Porto Katsiki som sägs vara en av Greklands finaste stränder.
 
 
Man fick gå i en lång trappa innan man nådde ner till stranden.
 
 
Underbart vatten! Detta var den enda strand vi besökte på västkusten. Vackert!
 
 
 Plask, plask!
 
 
Fisken :)
 
Dags för middag!
 
Världens godaste moussaka! Cheese Saganaki med pressad citron var ett måste vid måltiderna :) Och självklart en kall Mythos till det :)
 
Hittade denna avlägsna strand efter en tur på en krånglig skogsväg.. :)
 
Man längtar tillbaka.. :)
 
Morgondopp i poolen innan dagens äventyr :)
 
Ni ser ju hur folktomt det är, såå lugnt och skönt! Precis som man vill ha det på semestern.
 
 
 
Mulet väder = shoppingtur :)
 
Ringmunkar åt vi varje dag, himla goda! Och stooora! Hjärt-munken är i "normal" storlek.. :)
 
 
 
 
En kväll hoppade vi över den grekiska maten och åt vedugns-bakad pizza istället, smaskens!
Det finns många bra italienska restauranger i Nidri.
 
Glass efter maten, men vilken ska jag välja?
 
Lefkas Stad.
 
 
Roligt med båtar :)
 
"Gyros with pita" åt vi ofta till lunch, yammie!
 
En dag på stranden kom de här ursöta valparna och hälsade på :)
 
Snodde med sig sonens tröja, bus!
 
På promenad i bergen.
 
 
 
Sista dagen i Nidri...
 
 
 
Och sista doppet i poolen...
 
Hejdå Lefkas, tack för allt :)
 
 
Har givetvis mer "personliga" bilder, men de behåller jag för mig själv :)
 
Nu har ni fått se vackra Lefkas, kan varmt rekommendera en resa hit!
 
Ha de gott!
 

RSS 2.0